Friday, November 11, 2011

tempat-tempat di SArawak yg pernah saya lawati :)

hi semua..selamat hari jumaat yea..:-)
saya semangat saya pergi kerja hari ini sebab
today is FRIDAY!!! esok sabtu! yeah2 cuti2..;)
saya suka cuti tpi bila mengenangkan kerja d pejabat rasa bengong pun ada juak..
semakin nak hujung minggu tahun, semakin banyak projek yg masuk.
alhamdulillah kan murah rezeki byk kerja...
cerita pasal kerja, dulu masa kat unimas aku tak terfikir pun
aku akan bekerja dalam bidang dan link yg aku ceburi sekarang..
masa kat U aku ambik Civil engineering...konon2 nya nak jadi civil enjenior lah kan..;)
then, tibalah masa nya bila aku graduate..erm, 6 bulan pertama after graduation aku kerja kat
swinburne..part time jea..pastu dpt offer dr bank negara utk join mereka punya program
dan aku tlh d attached kat company aku sekarang..

mula2 masuk company nie, aku memang tak de idea die org nie buat apa 
first projek aku invlove buat study sungai swak..
then aku buat kerja2 environmental permitting..
deal ngan DOE (department of Environment)..

sejak mula involve dgn projek2 environmental permitting nie lah membawa aku
menjelajah seluruh sarawak...ops..tak lah seluruh sarawak..
tpi FOR SURE, THE PLACE DAT I NEVER THOUGHT THAT I WILL BE THERE SOMEDAY :)

place i hv been?sik juak byk tpi kira most part of Sarawak aku dh pergilah
mungkin compare dgn kamu semua memang aku nie masih budak kecik yg baru saja menjelajah sarawak.
antara tempat yg pernah aku pergi;

1.Mukah
2.Sibu
3.Igan
4.Matu
5.Daro
6.Bintulu (bandar)
7.Miri (bandar
8.Lapok, miri.
9.Long Lama, miri.
10.Tanjung Manis
11.Sarikei..

mcm2 jugaklah jenis trasportation aku pernah nait..
selalu nya kalau kami traveling memang by airplane lah..
then baru nait kereta, bas, lori, sampan, express boat..
pengalaman nait twin otter From mukah to kuching adalah pengalaman pertama aku
pastu g Tanjung manis pun nait twin otter..
n aku pernah pakai darat dari kuching pergi ke bintulu,
and then first time nait bas pergi sibu-bintulu-miri..ehehe
happening betullah masa tue
pergi dgn cik Rerama kita :)

pengalaman tido kat site pun aku pernah.
sebelum puasa hari tue
aku pergi buat study utk palm oil mill kat Lapok...
cney lapok ya? ada sik lam map sarawak?ahahaha..criklah tak org impun k..
aku kena tidur kat site tue seminggu..:-)
lalalala..no internet connection, no phone excess, panas, mlm tdo dlm gelap sebab die org guna
generator..certain time jea mereka bukak..
dhlh aku nie penakut tpi syukur alhamdulillah aku blh survive..
n act, that place quite a nice place lah...

masa pergi lapok nie, kami adalah singgah ke long lama..
pergi ke pekan long lama
org kata pekan tue tak maju sangat
tpi aku tgk ok jea
ada jea line phone n so on
its just that aku rasa die punya jalan nak pg situ jea tak berapa baik..
basic facilities mostly ade kat long lama lah
sbelum nie aku byk kan long lama tue memang masih hutan tpi actually tak de lah hutan sesangat...
lagi blh hidup kot kalau kat situ..ehehe







tue pengalaman kerja aku..byk lagilah yg aku pernah encounter..
tempat lain aku pernah pergi outside of Sarawak is KK, MELAKA n KL..
thanks to my current company n all the colleague is the BEST!

sampai sini saje yea..saya nak sambung kerja
nanti saya cerita lagi yea:)

2 ♥Lovely words♥:

♛ Dea Arematt ♛ said...

ktk keja apa sbnanya??..:)

miss Fida said...

Dea: mek keja kat environmental consultant..jadi kerja mek more to environment and deal ngan consultant lah...:)