Saturday, February 26, 2011

misz gaok

hi kawan2..
pakabar tak org tek?
hujan sik tempat tak org?
kuching hujan ritok..
nyaman tido mun time hujan2 tok..;p
misz gaok?
sapa misz gaok?
mesti tak org tertyk2 nak..
sebelum tok saya ada mdh
saya pergi sign agreement
and then saya bercuti 2 hari..
sebenarnya cuti 2 hari bukan setakat saya pergi kursus kawen jak
ada gik "kehadiran" lain yg merubah hidup saya..

iaitu kehadiran misz Gaok..
sapa misz Gaok?
misz Gaok ya bukan sapa2..
tapi 
sebuah  KERETA...
ehehe..
bukan niat saya nak ngeso tapi saya just mok share
and saya teramatlah happy dgn kehadiran misz Gaok..
alhamdulillah after 1 year ++ saya bekerja
baruk saya mampu memiliki sebuah KERETA..
kereta pa d beli saya?
keta SAGA FL..
saya berkenan glak ngan keta tok..
dr kali pertama kmk 2 cik rerama melihat pasal keta tok kat internet
nama keta saya tok pun cik rerama berik nama..

source: mr.google..

source:google..
warna yg saya pilih utk keta tok is cafe latte..
buat masa tok bapak saya yg drive..
sebab saya masih takut2..
perlu practice byk2 gik saya tok..
misz Gaok..
no plate keta saya QAW- - -
carik sendiri yea..
mun tertemu hon jak tpi bait2 takut bapak saya yg driving time ya..
sekian saja yea..


Friday, February 25, 2011

Rahsia Melalui Tulisan Dr Fadzilah Kamsah

Pertama : Tekanan

i. Tekanan yang kuat
Seseorang yang menulis dengan kuat tekanannya sehingga berbekas di bahagian belakang kertas.
· Sihat, cergas, pantas dan sedikit agresif


ii. Tekanan yang ringan
Seseorang yang menulis dengan lembut dan ringan dan tidak berbekas.
· Kurang bertenaga, kurang sihat dan mudah sakit

Kedua : Bentuk Tulisan

i. Tulisan yang bulat-bulatSemua huruf ditulis dengan bulat
· Emosional, prihatin, pengasih penyayang, kepekaan tinggi dan banyak memakai otak di sebelah kanan (otak kreatif)


ii. Tulisan yang tajam-tajam atau leper-leperTulisan yang angular dan sharp
· Rasional, berkerja dgn sistematik, pandai mengurus dan banyak memakai otak di sebelah kiri (otak logical)

Ketiga : Kecondongan

i. Condong ke kanan· Extrovert, suka bercerita, berkongsi maklumat dgn orang lain, peramah, suka campur orang, mudah memimpin, mudah menunjukkan kasihsayang, berani, pemurah


ii. Condong ke kiri
· Introvert, suka menyimpan rahsia, agak pemalu, tak suka berubah, amat setia kepada kekasih, keluarga, organisasi dan negara tetapi tak suka campur orang


iii. Tegak· Systematic, mudah kawal diri, suka berkawan tetapi tak cari kawan sebaliknya kawan cari dia, tak suka gaduh-gaduh, suka ambil jalan
tengah

iv. Campur-campur· Emosi tak tetap macam remaja yang belum cukup umur atau macam orang perempuan datang bulan (maaf)

Keempat : Kerapatan

i. Jarang-jarang
· Tak suka campur orang, kurang mesra dan sedikit boros.


ii. Rapat-rapat
· Suka campur orang, amat bergantung kepada orang lain, jimat atau kedekut


Kelima : Pada huruf J, G, Y, Z
i. Ada ekor
a) Besar, panjang dan sempurna
· Tahap emosi yang dipamer itu jelas, pengasih & penyayang, pemurah, mudah kesian pada orang, mempamerkan tahap kerajinan

b) Kecil, pendek dan tak sempurna
· Tak pandai mempamerkan emosi, kurang rajin, tak pandai mempamerkan kasih sayang walaupun sayang itu banyak dalam diri

Keenam : Pada palang huruf kecil T (t)

i. Tinggi
· Tahap aspirasi tinggi
ii. Rendah
· Mudah berpuas hati, cita-cita rendah
iii. Tengah-tengah
· Usaha dan tahap pencapaian itu di tahap sederhana

Rumusan : -
Tulisan mencerminkan peribadi… Kita boleh menukar tulisan kita untuk mengubah peribadi dan Personaliti kita dengan sengaja supaya kita cemerlang dalam hidup…


Source:Facebook.

Cuti 2 hari itu..

As Salam di hari Jumaat yang mulia ini...semoga hari ini lebih baik dr semalam buat kawan2 semua...aritok ari jumaat..saya begitu semangat nak pergi kerja..ehehe...sebab ritok jumaat..esok sik keja tapi saya udah ada plan utk esok hari..InsyaALLAH jika cuaca mengizinkan dapatlh program saya berjalan dgn lancar..ehehe..mcm lah program besar glak nak..

Saya ada padah kat entry sebelum tok nak saya bercuti 2 hari rya dan ada perubahan berlaku dlm hidup saya..tapi sebelum  ya, saya nak madah bapak saya udah keluar dr hospital..Alhamdulillah nya dah sembuh tpi blom sembuh sepenuh nya..masih mkn ubat...banyak ubat di makan nya..tedah bapak..semoga bapak panjang umur dan murah rezeki...Amin... terima kasih juak di ucapkan buat kawan2 dan keluarga yg mendoakan bapak saya cepat sembuh..semoga kehidupan anda semua di berkati dan di limpahi rahmat oleh ALLAH S.W.T...Amin..

2 hari saya bercuti..tapi saya bukan pergi bercuti, jalan2 ah..saya bercuti kerana saya pergi.....ishk..malu saya nak madah aih..aih..aih..mun sik tegal saya dah janji nak madah tak org, nang malu saya nak madah...malu yea..ehehe...k2...saya pergi KURSUS....

KURSUS...

KURSUS...

KURSUS...


SAYA PERGI KURSUS KAWIN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


waa...malu2 ewh...ahahaha...jangan pikir lain ah..saya pergi bukan krn saya akan berkahwin dalam masa terdekat tok..saya memang mok kahwin tapi bukan tahun tok n bukan juak tahun depan..mun ada jodoh, kelak lah saya madah bila k...ehehe...saya pergi kursus ya sebab ada slot utk saya masuk..urg pdh susah mok register kursus kawin..saya sik tauklah betapa susah nya sebab bukan saya ngurus nok register2 ya..saya tok ngembak badan jak pergi ke sia....

Sarawak adalah satu2 nya negeri yg menawarkan kursus kawin percuma...kat negeri lain di Malaysia tok berbayar ok..ya yg d pdh oleh ustaz n ustazah yg berik ceramah ya lah...bagi saya pergi ke kursus tok byk mengubah cara pemikiran saya...sebelum tok saya rasa urg dh nak kawin jak layak pergi ke kursus kawin tapi sebenarnya bukan...bagus gik kita pergi kursus tok awal2..sijil nya valid sampe bila2...and byk ILMU yg kita boleh dpt dr kursus tok..nok nama majlis ilmu koh mestilah kita dapat byk ilmu dan manfaat...sebelum tok, byk benda yg saya sik tauk tapi selepas pergi ke kursus tok baruk saya tauk..kurusus tok byk menyedarkan saya tentang tanggungjawab saya terhadap ALLAH S.W.T. dan membuat saya lebih bersedia utk menghadapi kehidupan yg akan dtg...cewah..

Saya memang galakkan kawan2 yg blom gik pergi kursus tok pergilah mendaftar dirik sekarang..memanglah ada dua option sama ada mok pg interview or menghadiri kursus...tapi pada pendapat saya bagus lagik pergi kursus...dr menghadiri kursus kita akan lebih tahu dan memahami apa itu alam perkahwinan..cewah..rasa ustazah lah pulak saya tok... penceramah2 pun sempoi,lawak tapi berkesan..ustaz n ustazah yg berik ceramah ya semua org sarawak jadi cdak kelakar sarawak masa berik ceramah...penceramah2 ya semua nya urg yg berpengalaman ...cdak byk berkongsi cerita tentang pengalaman cdak yg bena2 mengajar kita utk ambik iktibar dr cerita yg cdak padah...

Kursus tok di adakan kat Pusat Islam kat simpang tiga..sikda bayaran tapi semasa register kita knak beli sebuah buku yg berharga RM10. Minum pagi di sediakan tapi lunch sikdalah...ehehehe...Jadi kawan2 cepat2 lah mendaftarkan diri anda yea..cewah promote lah pulak...
Buku "Memasuki Gerbang Perkahwinan"

Para Peserta
Sebelum saya ngundur dirik nak saya nak share sigek story yg saya dpt dr kursus tok dan saya maok kita sama2 fikirkan dan renungkan...

" Ada sepasang suami isteri yg baru berkahwin 3 bulan. Si suami lahir tahun 1992 dan si isteri lahir tahun 1994 (mun sik silap dgr saya lah). Dan mereka telah mendaftarkan diri untuk berCERAI. dahlah melafaz cerai di luar mahkamah..dan talak yg di jatuhkan adalah TALAK TIGA!" marilah kita sama2 berfikir kenapa perkara sebergini harus terjadi...

Sesungguhnya yg baik itu dtg nya dr ALLAH S.W.T dan buruk itu dtgnya dr kelemahan diri sya sendiri...


P/s: mun lafaz cerai di luar mahkamah denda nya RM1000 ataupun maksimum penjara 6 bulan..

Thursday, February 24, 2011

rindu..

As Salam kawan2
rindu saya sik?ehhehe
pakabar tak org?
saya doakan ktk org semua sihat k..
just a short entry to hi to u all..
saya masih ada kat sitok...
2 hari saya bercuti n byk thing happen n berubah lam hidup saya tok,
lak saya cerita..;)
berjumpa lagi d lain entry k..
salam rindu dan sayang buat semua..
take care..:-*


Monday, February 21, 2011

Bapak saya lagi dan lagi..

As salam kawan2 semua...today is Monday..ehehe..rasa miak sekolah tadika jak pdah gya...ritok mood saya kureng kit semangat nak kerja..bukan kerana Monday Blues tpi kerana hati ku ini bimbang...bimbang yg tidak berkesudahan...Last Saturday, bapak saya ngadu sakit dada..jadi kmk org adik beradik pun mbak g Normah...mok check dada nya...of coz aku adalah urg yg paling bingong sebab my father is heavy smoker! nya memang kuat merokok...bila nya sakit dada of coz aku terus terbyg rokok...and terbyg bahana ROKOK ya...sepanjang perjalanan aku diam jak..nahan ati jak...abg aku pun diam..aku tauk nya worried...sampe jak kat Normah, kakak saya dah tunggu kat sia..since that she working at normah so easy for us to register my father lah...dtg2 jak terus bapak saya masuk dlm bilit doktor..check punya2 check..terus doktor ya tunggah my sis..n kakak saya tarit saya sekali..then the Doktor pun pdh...bpk saya bukan sakit dada biasa...knak Heart attack and nya pun symptom is nya pun kaki dah bengkak knak air..nya dah knak heart failure..nya pun jantung dah sik dpt berfungsi dgn baik...doktor ya pdah jantung nya dh sik pat nak tampung air..bila bpk saya minum all the water goes to other part of the body..yalah yg saya paham dr pa yg doktor ya pdah...then my sister pdh if we want my father to continue the operation at Normah we need to prepare abou 30 to 40 k!huhu..then we decide to transfer my father to GH (sarawak general hospital)...

for the first time in my life saya nait ambulans pergi ke hospital..sebab from normah to SGH, saya n my sis nait ambulance...dh sampe kat sgh, memang lamak kat sia..abiut 2 to 3 hours we was there... then, my father case is refer to Hospital Jantung Samarahan..mlm ya juak..my father send to samarahan...dah sampe kat hospital baru ya memang sunyi sepi..huhuhu..may be sebab nya baru n nya hanya utk pesakit2 tertentu jak...dahalah doktor kat bahagian emergency ya byk soal..mun nok d soal ada knak mengenak ngan sakit bpk saya sik juak apa..tok nya tyk knak kmk org sik continue jak kat Normah! suka hati urg lah nak..dah urg sik mampu pa blh buat tok sik nya mcm sik sudi jak nak terimak pesakit.huh! maok jak ku tampar muka nya..aku sik pandang rendah pun ngan nya walaupun ku tauk nya doktor baru tpi mun gya nya layan urg memang urg akan hilang respect towards u!huh! sabar jaklah..sepatut nya, nya tenangkan lh ahli keluarga pesakit nak..tok sik byk soal n nyakit ati ada jak....
Hospital Jantung samarahan
masa kat emergency room ya, keadaan my father dh stabil lah..n he feel hungry..of coz nya lapar sebab nya blom mkn gik..then my eldest sister buy my father nasi ayam..masa ya mek org mintak permission doktor ya, mek org tyk blh sik my father makan then he said ok..tgh my father mkn..nya approach n pdh gitok " this time only u can food from outside, after this u only can eat food that provide by the hospital!" aku sik kisah nya nak remind tpi nada nya memang kasar n jari nya pun mcm memberi amaran keras..common on lah...my father knak serang sakit jantung, its how u talk to person yg sakit jantung?huh! tpi ak sik semua doktor kat sia knak nok kat emergency room ya...doktor kat ward n nurse juak semua bait2 n friendly..the facilities at ward also superb! kalah Normah!ehehehe...very the comfortable for the patient lah..
my beloved father

yesterday my father getting better...alhamdulillah even nya pun heart beat still lemah...today bapak saya akan x ray for further treatment to be taken... ekot hati memang sikm ok kerja..mok jaga bapak jak tpi pa blh buat nak..masih ada tanggungjawab lain gik dlm hidup tok..sik sabar nak jengok bpk ptg lak..huhuhu...byk benda mok d settle by today..esok saya bakal bercuti 2 hari..mok g kursus...and tghari tok mok sign agreement...ehehe...

ewh aok lupak cerita..yesterday, masa jaga bpk saya, bpk saya pdh gtok "pastok ada yb fadhilah n yb daud dtg"..alu adik saya pdah, "erm, ada2 jak ktk ya"..sekali tek..terkejut saya n my adik bila ada urg berik salam n angkat mek 2 muka tgk yb fadhilah depan pintu..ya bruk yb nak...very humble n down to earth...pas yb fadhilah pulai, yb daud gik dtg...yb daud ya memang peramah..mcm2 jak cerita nya...tpi gyalah pemimpin kan..cdak harus ambik tauk juak hal urg sekeliling...
saya,after 24 hours sik mandik..ahaha

anak buah saya, adam..sepat main basikal indah

adik saya yg bertugas jaga siang..ehe
Last but not least, Semoga bapak saya cepat sembuh and blh balit umah..amin..sunyi glak2 umah tanpa ketua keluarga...


Friday, February 18, 2011

Kila Fairy Tale vs Fila Dairy Milk vs Farila Maily Mail.

As salam kawan2..
selamat petang jumaat kawan2..
saya tok kenyang glak tegal 
tengahari tek mkn heavy glak..
tghari tek..jauh perjalanan mek org koh..
sampe ke Samarahan nun d pergi mek org tegal nak mkn 
nasik ayam penyet..
nasi ayam penyet @ Selera d desa..
lepas mkn ayam penyet ya sik tauk lah knak bibir
mek 2 Fareeza alu ala2 Kila Fairy..
Sapa Kila Fairy?
Kila Fairy tok anak Rohana Jalil..
aku sik minat nya tok tpi
urg  mdh bibir nya tok seksi...
erm...seksi nang seksi tpi mcm ada something wrong..ahahaha
yah..
seksi2 Kila tok sapa lebih seksi..
sik sama langsung nak?

ya rabbi kiut nya lok...
yah..coba ktk org impun menilai lok..
sapa seksi n comel lagik..
comel gik anak kak kembhoja, si suci ya..
anak kak kembhoja, Suci..
kak kembhoja, pinjam lok gambar anak ktk ah..mek dh pdh tdik kmk akan colek gambar nya..ehhehe
aku tek sebenarnya
masih sik juak puas hati knak lah Kila Fairy tale ya molah dirik nya kdak ya
muka dh cantik
tpi bibir nya
aduh2...mungkin lelaki suka tgk kot..opss
mun tak org mok tauk lebih details pasal si kira fairy tale tok 
ktk org klik CTOK

k lah..
setakat tok ajak utk kali tok
saya nak nyambung molah keja lok..

Hurry! Click on this link & you could be the lucky ones to drink your cup of #MiloFuzeJamPack while playing with your spanking new iPad!

Hurry! Click on this link & you could be the lucky ones to drink your cup of #MiloFuzeJamPack while playing with your spanking new iPad!

Thursday, February 17, 2011

Sexy Cards

As salam kawan2 sekalian....saya aritok sik berapa semangat nak turun keja...malas ada jak mok angkat pagi tdik..tpi saya gagahi juak dirik yang sik cukup gagah tpi cukup gaok tok bangun utk mandik dan bersiap g kerja...bangun2 terus g mandik..otw nak g mandik, Lady Gago mintak makanan..huhuhu..tedah nya lapar...sik tauk ku nak berik nya makan pa..bukak ku tudung sarah adalah hotdog yg d rebus adik ku k nya bfast tpi sik abis d mkn..ku beriklah ngan lady gago..n lady gago ngan lahap nya makan...makan sampai tak hengat...ehhehehe...

pa yang nyuruh ku ngantok? aaaa....last nite ku tdo agak akhir..sebab ku nak nyiap kad terbaru aku..dh kat nak 2 minggu kad yg tertangguh sebab aku demam...alu jadi belated bday card alu card ya..Alhamdulillah...siap jua akhir kad ya...so, enjoy the show and feel free to comment my fellow friends......

Tukang buat kad...;p
Front view
Front view lagi
Dalam Card
so, what do u think? Gorgeous rit?
ehehe..sik malu muji impun saya tok...

ewh2..lupak saya nak ngeso..
saya dapat coklat aritok..
coklat dr cik.Ivy..
baik sungguh hati nya ritok...


nyam2..tapi saya sik pat mam dolok..
tekak gik gatal tok..
batok sik pande bait gik..huhu

k kawan2..sampai ketemu lagi d entry akan dtg...

Wednesday, February 16, 2011

Confident Level Tahap Dewa!

 As Salam kawan2...dah ptg dah aritok..saya tek baca kat blog Vivian pasal entry TOK. alu saya teringat saya pernah juak post pasal sigek surat tok..kira saya re-post lah cerita tok..ehehehe....selamat membaca yea...

surat tok saya dapat dr miss Fariza....luculah ompuan tok, bca kitak org nya pun resume..mun aku bos nak.aku akan pke berkali2..mun x pun aku x ambik nya kerja.takut lak nya lebih gik dr aku..ahaha..multi tasking lah drk nya tek..tapi yg ku heran knak resume nya tulis k tangan..zaman dh maju oi...

Tips to Help Drivers Fight Higher Prices at the Pump

hi..just want to share the tips i got from my colleague
even saya tok blom berkereta tapi i think kira berguna juaklah tip tok
sebab lambat laun saya akan jadi driver juak nak..huhuhu..
so enjoy ur reading...;)

Before You Hit the Road
Tune up. Fixing a car that’s out of tune or has failed an emissions test can improve its gas mileage by an average of 4 percent. Fixing a serious maintenance problem, such as a faulty oxygen sensor, can improve your mileage by as much as 40 percent!

Keep tires properly inflated to improve mileage by up to 3.3 percent. According to the U.S. Department of Energy (DOE), under-inflated tires can lower gas mileage by 0.3 percent for every 1 psi drop in pressure in all four tires. In addition, proper inflation improves tire longevity – and your safety while driving. DOE cautions not to go by the maximum pressure printed on the tire’s sidewall, but to find the proper tire pressure for your own vehicle on a sticker on the driver’s side door jamb or in the glove box, as well as in your owner’s manual.

Use the manufacturer’s recommended grade of motor oil or risk lowering you gas mileage by 1-2 percent. For example, says DOE, using 10W-30 motor oil in an engine designed to use 5W-30 can depress mileage by 1-2 percent; and using 5W-30 in an engine designed for 5W-20 can lower mileage by 1-1.5 percent. DOE also advises looking for the phrase “Energy Conserving” on the American Petroleum Institute performance symbol to ensure that the oil contains friction-reducing additives.

• Clarification on the role of air filters – DOE says a February 2009 study by the Oak Ridge National Laboratory found that replacing a clogged air filter on cars with fuel-injected, computer-controlled gasoline engines – the type of engine on most gasoline-fueled cars manufactured since the early 1980s – does not improve fuel economy but can improve acceleration time by 6-11 percent.
On the Go
Slow down. Gas mileage decreases rapidly above 60 miles per hour – each five mph over 60 is like paying an additional 24 cents per gallon for gas (based on $3.07 per gallon – so savings could be even higher at today’s prices).

• And avoid aggressive driving, (speeding, rapid acceleration and braking), which not only is safer but can also lower your gas mileage by 33 percent at highway speeds and 5 percent around town.

Avoid carrying items on your vehicle’s roof. A loaded roof rack or carrier increases weight and aerodynamic drag, which can cut mileage by 5 percent. Place items inside the trunk whenever possible to improve your fuel economy.

• But don’t cram the trunk with unneeded items, either. An extra 100 pounds in the trunk cuts a typical vehicle’s fuel economy by up to 2 percent.

Avoid idling. Idling gets 0 mpg, and cars with larger engines typically waste even more gas while idling than cars with smaller engines.

Combine errands/trips. If you combine errands into one trip, you drive fewer miles and use less fuel. Several short trips taken from a cold start can use twice as much fuel as a longer, multipurpose trip when the engine is warmed up and efficient.

Use the overdrive gear when appropriate to reduce engine speed. It will save gas and reduce engine wear.

Use cruise control to cut fuel consumption by maintaining a steady speed during highway driving.

Consider alternatives to driving such as public transportation, biking, walking, ridesharing and telecommuting.

cerita diet di U

hi kawan2..
semoga semua sihat2 n happy2 selalu..
saya tok baruk bait dr demam tapi sisa2 demam masih ada
huhuhuhu..
pagi tek saya baca entry cik fariza
pasal diet..pasal mok kurus..
kebetulan mlm tdik saya berkomen2 kat fb ngan kwn2 saya pasal mok kurus...
dolok masa saya kat U berat bdn saya lam 58 kg lah...
kinek tok berat badan saya boh tyk lah..malu saya...ahahah
tapi saya percayak..masih ada peluang utk saya turunkan berat bdn saya
kinek tok saya dah mula kawal permakanan saya
mlm dh sik mkn dah..siang pun mkn ala kadar jak
saya maok kurangkan berat badan bukan nya kurus glak2..
ok2...balit ke cerita saya masa kat U lok..
saya, Jasmin, Tina n Ziana sgek apartment..
Ziana n Tina Junior kpd kmk 2 Jasmin..
mula2 dolok malu2 segan mek org..dah lamak2 jadi rapat..
jasmin tok tinggi manis org nya
ziana tok kurus..best woo mun bdn kdak nya
tina tok ayu..suka tetak..
kmk 4 tok mun dah kuar mkn sik hengat dunia agik dah
pas mkn baruk realize yg mek org mkn byk glak..aahahahaha
terok kan? ney ndak gemok! tpi ziana sik juak gemok2
saya, jasmin n tina adalah 3 org yg mengalami masalah gemok...ahaha
tpi mint manage kurus..saya? sik juak kurus2..tina pun dpt kurus..
kotan kmk org tok gago glak nak kurus nak...
mek org pun dpt idea..gney mok exercise without perlu joging n keluar berpanas..
pa d polah mek org?
yah..mek org DANCE dlm bilit!

kira la2 menari dalam Club lah mek org tek..
bukak lagu nyaring2, pasya tutup lampu..tutup langsir..
mek org pun menari2 lah sampe berpeloh...
yg jadi mangsa bilit saya! sebab?
bilit saya paling gelap..
act, bilit saya kat kolej lok rah bahagian dlm jadi sik knak cahaya matahari...ehehehe
yang lawak nya nak..saya sik pande menari..suka ati jak menari
asalkan kuar peluh tek nak..mula2 tina tgk jak olah kmk 2 mint
nya malu2..last2 nya2 sekali join mek 2 mint!
erm..tapi sikpat salu glak exercise mcm ya..
takut ada nembiak kolej komplen ngan felo..
sebab mek org bukak lagu nyaring2 bah...

sampe ke hari tok saya sikpat lupak olah saya ngan kwan2 kat U lok..
nang pelik2...kadang2 saya senyum sorang dirik bila ingat olah mek org...
tapi nak lepas dance ya nang terasa lag efek nya..ada kurang sebab berpeluh bah..
tapi mek org tok biasalah..exercise baruk 2,3 kali
pasya mkan berkali2..
huhuhu...
tpi nak mkn bersama kawan2 memang best..
happy jak rasa....bila rasa happy..mala jak nak nambah makanan...
hehehehe...

Tina, Jasmin n Ziana Thanks for this friendship..
Love n miss u all so much..:-*

Saturday, February 12, 2011

bapak saya lagi...

hi kawan2..
masa tok saya tengah tgk cerita hindustan tv3
cerita dil to pagal hai
sambil memakan apple yg di beli oleh bapak saya
tghari tdik
saya nanyak bpk saya.."pak, ktk ada g pasar sik pastok?"
nya pun jawab "sikda.knak?"
jawab saya "sikda papa..mun ktk ada pergi pasar tek, kmk nak ngirum beli buah"
diam nya lok tek
pasya nya pdh nya pergi pasar..saya pun ngelistlah buah yg saya maok tek
berik saya tek rm10
saya tek nak nyuruh beli sikit jak..pake saya impun jak bah
sebab saya tauk dak adik2 saya sik gago mkn buah...
saya tek nak mkn buah sebab saya nak cepat bait dr demam

sekali bapak saya pulang dr pasar
bergagan lah saya ngagak nya tek..
sekali saya tek nak..
ya ampun...nang byk d beli nya!
kira byklah..sebab saya nyuruh nyabeli k saya jak..
huhuhu..
ya lalu mak saya mdh..'erm..toklah..mun urg laki berbeli brg..ehehehe"
yah..gney saya nak ngabis ya..
dak adik saya padah pisang ok..
betik n apple ko abis kan impun..ahahahah

bapak2...yalah nyuruh saya sayang glak ngan ktk..



demam

hi..sunyi jak blog saya 2,3 aritok nak..saya demam koh...hhuhuhu..sik pernah saya demam kdak tok..sampe sikda suara dh saya tok...ari kamis ya tek saya mula knak demam...pagi gik ok saya..gik dpt polah keja...saya tahan jak..dh ptg after lunch nang dh sikpat tahan gik..saya ambik time off balit awal..pasya ptg ya terus g klinik...masa kat lam bilit doktor ya saya madah ngan doktor ya badan saya panas glak..saya fikir tek nya nak ngecek berapa temperature bdn saya, duhal tek sik d check nya..lam masa 5 minit jak saya lam bilit ya..tpi nya ada cek tonsil saya..nya padah tonsil dah kembang glak2..n nya ada berik ubat k tonsil...emarek sehari2 saya nahan dirik saya..bdn nang panas lah..mkn ubat pun still juak kdak ya..masih juak panas sik kebah...saya dh rasa nak ngajak bpk saya g klinik ya balit, saya nak mintak injection..tpi saya tek try jak bertahan..malam tiba2 saya dpt idea engkah tuala basah kat dahi...alhamdulillah kebah juak panas badan saya...

pa yang saya sik tahan is bila mkn mesti makanan yg saya mkn ya rasa ubat...huhu..manis pun tawar..masin pun tawar..tedah...saya tok jarang demam..n tok lah kali pertama saya demam terok kdak tok glak...salu nya saya gik dpt lawan tpi kali tok saya nang gurin tido jak kerja saya..bila siang dah tdo mlm2 sikpat tdo....

k lah lak sambung gik..
saya 2 igek tag mok d jwab dr cik fariza..huhu..

Wednesday, February 9, 2011

Lady Gago..

hi..
just short update..
saya sik ada idea nak nulis apa ritok..
tpi sik tauklah mun ptg lak idea dtg membadak2..ehe
pa mok d cerita saya tek?
sikda papa
sikda papa yg penting
saya nak ngeso anak pusak baru saya
Lady Gago namanya
past my previous kitten, blacky ninggal rya
mak si blacky tok berlaki baru..n buntin..n beranak baru..
jadi lahirlah si lady gago tok ke dunia
act, lady gago tok ada 2 gik adik beradik
tpi yg 2 ekok ya d lamar urg..
tinggallah lady gago tok..
knak nama nya lady gago?
klak saya cerita k..




Tuesday, February 8, 2011

Budi Bahasa Budaya Kita..

hi..pakabar ktk org ritok tek? saya sihat jak..semangat saya g kerja ritok tek tegal saya cukup tdo..ehehehe..ok2..emarek ptg, pulang dr kerja, saya singgah sebentar ke sebuah kedai roti yg terletak di Heritage Garden..saya tek tiba2 nak mkn roti aih...jadi pergilah saya kat sia tek...sebab dekat ngan rumah area rumah saya bah..dah saya milih2 roti n so on tek nak..tiba lah part saya nak bayar..masa nak bayar ya..queqe up nang panjang koh..tpi saya tek sik kisah lah...tpi terftyk2 juak saya sebab ada 2 kaunter knak masa juak slow..tpi memandangkan mood saya bagus saya tek sik kisah lok lah...kat kaunter ya  ada 2 cashier..sila rujuk gambar d bawah..
jadi bila turn saya, saya pun ke depan lah nak..masa turn saya ya msh ada seorang pakcik kat sia..nya tek gik d layan oleh si cashier 2..saya tek d layan oleh cashier 1...pakcik ya sebenarnya dh bayar..just that nya tek mcm gik masih sik puas hati ngan balance duit nya..jadi si cashier 2 tok tek gago lah ngeso ngan pakcik tok gney nak ngitung pake calculator..ya ku heran pakcik ya cool jak..cashier ya emo2..aku tek sik juak kisah..sebab aku tek sik tauk juak pa cerita cdak 2 tpi yg aku kisah is si CASHIER 1 ya! yg ko gago2 juak nak manas ngan pakcik ya pahal? kau polah jaklah keja kau! dtg nya tek, nya gik rupa tang manas2..nang kasarlah nya nyambut duit aku..aku tek heran lah juak..jadi d tgh2 si cashier 1 n cashier 2 ada sorang gik pekerja yg tgh masuk2 kan roti dlm plastik..kotan si Cashier 1 ya tek emo nak d ambik nya roti ku d tikam2 nya dlm plastik..ya ampun...knak ko gya glak..ku nang muji muka kau nang kcak..mata ko nang kacak!ko ada? sik ada? aku nok keja ofiz gik sik make up mata aku kdak ya! tpi ku sik kisah yg aku kisah is cara kau layan customer! bear in mind CUSTOMER IS ALWAYS RIGHT!walaupun sometimes nang kita akan temu customer yg mengangolkan..tpi sabar byk2..saya kelakar kdak tok..mesti urg pdh. kau sik merasa melayan customer kat kedai..ya ampun..saya pernah kerja sebagai jurujual ok! saya pun tauk pa perasaan melayan customer yg cerewet...saya dolok pernah kerja kedai kasut ewh..saya tok dhlh nang hot temmper juak tpi gney2 pun saya tetap senyum ngan customer saya..sebab apa? sik da customer sikdalah gaji kita..sebab bisness sik jalan..kita bait ngan customer bos pun sayang kita..gaji pun blh up2 to the hill..ehehehe...

tujuan saya madah kat sitok bukan nak memperlekehkan or apa2..saya just nak berik nasihat..janganlah berik tanggapan yg buruk kepada urg k...kita berkerja jadi jagalah attitude masa bekerja..lebih2 lagik kita bekerja yg byk jumpa urg...jaga peribadi kita..bukan nya nak jadi hipokrit tpi its good apa jaga peribadi kita depan urg..urg sik nganok kita malah urg muji kita koh...

k lah saya yambung keja lok..:-)
tingkat kan prestasi, kurangkan kontroversi..;p

Monday, February 7, 2011

Isnin Dtg Lagi

Selamat Malam Semua..
Monday comes again..huhuhu
after 4 days on holiday mode
now we need to reset back to MONDAY!!!
i don like MONDAY!
i believe dat most of us dont like MONDAY!!
huhuhu...don feel like to works tomorrow
but then have to.. :(
lot of thing to be done..
lot of task to be settle...
 
pagi lak mesti ada anak2 or miak kecik yg malas g sekolah
ehehehe..teringat zaman gik sekolah dolok...
mun sik mok g sekolah eksen2 sakit perut or demam..
teringat zaman tadika lok..
my mum have to accompany me..waiting for me..
but then its just happen for a few day lah..
after that ok jak...sik perlu d temani gik..ehehe

teringat zaman kat U...
ya ampun! how much i MISS my uni lifestyle...
wake up late, come to class with my wet and messy hair...
sleep in the class...
ahahaa..
masa kat u dolok ada sgek sem ya
saya nang malas turun kelas..salu jak skip kelas
bukan apa, masa ya nang asa kelas ya membosankn glak.
even saya sik g kelas still saya polah assignment n tutorial
and result still ok..sebab mun saya sik g kelas doesnt mean that
saya sik belajar..saya belajar...belajar sendiri d bilit...

zaman kat U..
masa kat u lah saya mula rapat ngan Jasmin, Tina dan Ziana..
waa...rindu nya ketiga2 mereka...
Jasmin n Ziana at Kuching tpi susah mok jumpa
masing2 busy...huhuhu
Tina jauh d mata dekat d hati..
I Miss them so damn much...Tina is the Most lah
Jasmin n Ziana gik dpt jumpa tpi Tina...susah kit..
nya jauh..
dear, I miss You...

with Tina
with Ziana
with Jasmin..
waa...serious i miss my girlfriend so much....
erm..good news is tina is coming to Kuching this April
cant wait for that
hope that time saya sikda di suruh g travelling mun sik
saya akan meraong!ehehe

dah2..nangis saya lak mun cerita pasal cdak..terlalu rindu aih..
k back to Monday tek..ehehehe
wish that i could wake up at 10 am on Monday
ahahahaha...pemalas sungguh saya ini
kenapalah mode Cuti saya ini blom bertukar lagi...
waa,,,,suddenly i feel NERVOUS!
why? erm...knak asa nervous owh...
sik tauk juak knak...

hope that everything will be fine n ok..
k lah..tdo lok..

have a BLAST Monday everyone...huhuhu

Sunday, February 6, 2011

KEJORA DAN BINTANG

hi..
sehari2 aku fikir pa mok d cerita kat blog ritok..
3rd day of Chinese new year..
aku stay kat umah jak..
berperap lam bilit..entahlah
aku rasa maok berehat jak..malas nak ke sine2
even parent ku ajak bfast kat luar pun ku pdh ku sik mok ekot
huhuhuhuhu..may be sebab aku dah set my mind to stay at home jak
and aku berjaya...berjaya melepak kat umah...
salah satu sebab aku berjaya adalah kerana aku
sibuk menonton sinetron KEJORA dan BINTANG


yah..fariza pun keja lah tok..ahahaha
sikdalah..nang ku impun juak mok tgk cerita tok
ya ampun..
aku bena2 FALL IN LOVE ngan BAIM WONG dlm cerita tok
nya nang cool abis..
ciri2 lelaki EGO..ehehe
sebenarnya nak
ada cerita d sebalik KEJORA dan BINTANG tok..ahah
sebelum ku cerita ku nak tetak lok ewh...
ahahahahahaha(ala2 tetak penjahat)

k..rya nak kah aku ngan Fariza g trabeling ke tanjung manis
kmk 2 stay kat Metro Manis Hotel
pas mek 2 mandik mek senggaut nak pg mkn..
so pg lah mek 2 mkn lok..
dh pulang dr mkn nak berehatlah kata dirik mek 2 tek..
jadi duduklh mek 2 nangga tv..
tedah..channel tv ya tek d kontrol oleh perempuan yg jaga kat lobi hotel..
pasrahlah mek 2 fariza tek..sgek channel jak..
maok sik maok tangga jak lah nak
masa ya cerita KEJORA dan BINTANG tok 1st Episode..

pa knak mengenak cerita tok ngan mek 2?
sikda knak mengenak..
tpi...masa tgk cerita tok mek 2 nangis indah ewh!
melayan perasaan mek 2 tek..
ahahaha..aku tek berkumbuk tgk cerita ya..
ku tek nak napok dirik ku nangis
sekali tek bdn ku vibrate 
fariza dpt detect aku nangis...ahahhaa
sekali tek nya impun nangis juak oi...ahahaha
nya nangis tpi nya tetak2 aih...
pasya duak2 mek duak perey...
sedih lh juak cerita tok..mun ada masa tgk lah k..

sedikit sedutan cerita tok k tak org,..ehehe..