Thursday, April 14, 2011

entry tang ada2 jak: MENGUNDI :)

hi kawan2..
i m back..
sunyi seketika blog saya...

ari sabtu tok election..
sarawak election..
nang hebat ngundi kali tok..
mungkin kerana cabaran dr pihak pembangkang yg begitu hebat kali..
saya terus terang pdh
saya blom dpt ngundi
tedah..
sebab blom register..kuang2
ktk org dh ngundikh? mesti most of tak org dh ngundi kan?

saya tok nak berpesan kepada mereka2 yg mengundi
jalankan lah tanggungjawab anda utk mengundi
anda penentu masa depan negara dan diri anda sendiri..
cewah..(bukan kempen ah)
besar bah tanggungjawab pengundi tok..
sebab kita knak pilih calon pemimpin utk memimpin negara kita..

mun saya ngundi..
mesti saya akan fikirkan..
cukup berkaliberkh calon yg bakal saya ngundi?
dapatkah nya membawa perubahan kepada kemajuan negeri saya?
dpaatkh nya memikul tanggungjawab sebagai pemimpin?
saya akan kaji latar belakang pemimpin yg saya bakal undi dan latar belakang parti yg bertanding..
sebab saya sik mok ngundi mengikut emosi..
kita harus berfikiran rasional
jgn mengikut emosi..

sadis nya..
apa yg saya lihat dan perhatikan..
most of pengundi now a days terlalu mengikut perasaan...
sejarah telah mengajar kita
maok kah kita d jajah sekali lagi? sik mok nak?
mun dh kita sendiri sik bersatu, memang kita pun keamanan dan kestabilan tergugat bah..
kita  tok kecik jak d dunia tok..mun sikda ikatan yg kukuh
memang kita akan jatuh terjunam bah..

tok hanyalh pendapat peribadi saya dan sekadar mengingati sahaja..
kita hidup d negara yg menagamalkan demokrasi...
kita blh melemparkan pendapat kita..
tpi bear in mind..jgn semudah2 nya utk melemparkan kata2..
saya menghormati pendapat dan hujah2 dr pihak pembangkang..
tapi jika anda adalh seorang yg rasional, kata2 mereka itu ada ketidak logikan nya..:)
think about it sarawak people..
think it rationally..saya tahu org sarawak bijak...
saya tahu org sarawak sygkn sarawak, sayangkan malaysia..
saya tahu org sarawak bersatu padu..
jadi fikirlah yg terbaik buat kita, bukan untuk kali ini sahaja tpi masa depan kita...
masa depan anak cucu cicit kita..
saya sik padah pa yg pembangkang utarakan sik betul..
ada betul nya..tpi blh lagik d atur..
sebelum tok, mun sarawak election nak..siklah perlu sampe polis berkawal setiap mlm
but then now, setiap mlm polis meronda..
sebab apa?
sebab ada pihak yg terlalu emosi dan mengunakn kekerasan..
sebelum tok sarawak aman dan damai..tpi now..
REFORMASI!!! itulah kata2 yg di utarakan..
mahukah kita berbunuh semasa sendiri kerana REFORMASI!?
pahamkh anda apa itu REFORMASI?
jgn tahu menyebut sahaja tpi tidak tahu apa erti nya...

isu TAIB should step down...
he will step down..
for sure,
sbab PM pun dh announce bah..
don look at his bad side..cuba fikir positif look at a GOOD side of him..
saya terfikir..kenapa org melihat BAD side of our CM..
knak sik tgk BAD side pemimpin tertinggi parti pembangkang..
its just a simple math bah..:)

saya rasa ada d luar sana lebih bijak lagi membuat perhitungan..
kaji bena2 parti dan pemimpin yg anada pilih
kerana..JIKA anda TERSILAP pilih..
anda sendiri yg menanggung nya..
bukan saja anada tpi insan2 yg tidak bersalah pun terkena tempias itu..

renung2 kan...selamat beramal...:p


P/S:   disini..saya hanya menulis apa yg saya rasakan..
          ini adalah pendapat peribadi sya.. dan jangalah disalah erti kan..





pssssssssssssssst:habis pilihan raya depa balik negeri depa..yg tinggal kamu2 yg terkapai2..





11 ♥Lovely words♥:

Just Call Me V said...

hidup yb Fida! haahaahah

anyway.. thn tok kmk sik ngundi..mak kmk madah nama kmk sikda dlm lidt cdak..ahahhaha


mlm2 jem..kmk stuck cun2 area org berkumpul berik cramah mcm mlm tdk..adeh..

miss Fida said...

V: ahaha..blm jadi yb gik..sik mok ewh..;p

aih..knak gya? sebelum tok ktk ngundi sik? pg check nun..ehehe..blh ktk bali kmapung free..

bahaya owh..kmk sama juak rya pernah stuck kat tempat org ceramah..dhlh muka cdak samseng2.,..

fLo said...

waiseh~! itu dia bakal pemimpin...hehehehehe~
really kah nya akan step down..kmk mala terlepas berita semenjak duak menajak tok..
yala mesti pikir positif...

nama kmk ada dlm list pxdpt blt ngundi...huhuhu...camne ya...ada org mok spon x?erkkk~

miss Fida said...

aok..dlm paper nya dh pdh memang akan step down after ngundi...n PM pun dh push nya juak mek asa..lamak glak dh bah..

aih..kmk sik tauk lh tempat ktk ngundi..mun kat kpg kmk ..mun ktk berada d luar kawasan mengundi..mcm kl nak..air tiket BN berik bah...

ciK LyndaWawa igUana said...

selamat mengundi cik fida...

AmirFX said...

Aaa.. Mudahan parti pembangkang boleh mbak perubahan mun sidak menang... Sidaknya perlu dberik peluang juak untuk memerintah.. Negara demokrasi shud be kedak yalah nak... Nway, apa2 pun kita sitok lebih aman mun sekda orang dari seberang nun datang sitok...

Uncle Lee said...

Hi Ms Fida, you're back! Where you go? Holidays?
Hope you had fun.
You have a nice weekend.
Lee.

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

undilah kak vee! =0).
heehehehehehe....

miss Fida said...

kak wawa: kmk sik ngundi..kui2..

amir:bagi kmklh..sidak dh d berik peluang utk memerintah..tpi perubahan yg d bawa sik juak ada..masih juak sama n even worse..ehehe

Uncle lee: i m back after for while didnt write anything at my lovely blog..:)
have a nice weekend too :)

miss Fida said...

kak vee: kmk vote kitak berjuta2 lemon..ehehe

wa khairul onggon said...

Kmk sokong ktk juak YB Fida... mena kata ktk :)