Wednesday, September 14, 2011

UPSR....UPSR...UPSR... (Untuk Peringatan Semua Rakan)

hi2...i m back....walaupun agak terlambat mok ucapkan tpi saya tetap juak mok ucapkan...SELAMAT HARI RAYA..MAAF ZAHIR DAN BATIN..andai ada salah dan silap saya selamak tok..maaf ah mun penulisan or cerita saya ada yg menyebabkan terasa hati n so on...mcm ney raya tek..mesti meriah nak? saya biasa2 jak..sederhana jak...Saya tok sik puas cuti raya gik sebenarnya tpi ku gagahi diri utk bersemangat juak pg kerja... saya tok nak bercerita pasal UPSR...emarek start exam UPSR nak..ALL THE BEST kepada adik2 yg tgh duduk exam time tok..kakak doakan ktk og semua berjaya dunia dan akhirat...nak d jadikan cerita lah kan, anak kazen ku ambik exam ya..masa ku on9 kat fb nya buzz aku...mcm toklah conversation mek duak,

girl: hi kak nurul..
saya:hi girl...mcm ney exam tek..ok sik?

girl:oklah juak..blh tahan..kmk dh polah yg terbaik and mek berdoa yang terbaik juak..tpi mek neves juaklah..
saya:erm...nerves ya bg kakak perkara biasa..memang kita akan rasa nerves tpi jgn lah nerves ya mengganggu kita pun fokus masa nyawab exam..
girl: aok...tauk kmk..kak nurul, knak org pdh UPSR ya senang jak owh? mun mok masuk U n jadi enginior kdak ktk memang perlu score glak2 kah UPSR?
saya:syg, jgn fikir apa org pdh k...plg penting ktk fokus ngan study ktk...masuk u n kerja bagus memanglah memerlukan usaha yg lebih..ktk fokus ngan upsr lok k..polah yg terbaik...
girl: ok..thanks..

for me...jgnlh kita tok nak pdh UPSR ya senang jak..kdak kacang potet...PMR, SPM n so on ya senang kepada org yg akan menduduki nya..sepatutnya kita motivate cdak org polah yg terbaik...kita semua pun pernah melalui saat ya bah....n for me sik semua org d lahirkan ke dunia tok terus pande koh...kita perlu belajar dan berusaha utk mencapai sesuatu...dolok masa saya duduk UPSR, saya pun rasa UPSR ya susah koh..saya sik madah senang...susahlah sebab ya level plg susah utk tahap pembelajaran ya..saya perlu berusaha gigih utk mencapai keputusan yg baik..dat y mun adik2 saya nanyak..susah sik exam2 ya..saya jawab susah...tpi akan jadi senang bila kita belajar n faham...dat is the best to answer lah for me..sik tauklah pada kitak org mun exam2 ya senang...

pada saya, saya salute if org ya berjaya dgn hasil usaha! saya sik kisah nya pun education tinggi ka rendah ka..asalkan nya berusaha utk mencapai kejayaan...now a days..ada DEGREE, MASTER, PHD pun BLOM menjamin masa depan yg baik...even tak org 4 flat ka..6 flat ka kat U blom tentu kuar U tak org terus dpt kerja n blom tentu gik org nok sik abis sekolah memang sikda masa depan...sometimes org yg sik berpelajaran tinggi ya lebih berjaya dr org nok sekolah tinggi bertingkat2..mun nok belajar kat U tok..blom abis U dh gago terkiak tekaong kejeron! kita sik tauk apa yg menanti d hadapan kita aih..we just go with the flow and pray to ALALH SWT for the best...

saya tok sekadar mengingati diri saya sendiri..kalau ada yg terasa, maaf lah yea...

2 ♥Lovely words♥:

RaMa-RaMa Fareeza said...

bena kata dirik ya meria....dolok pernah nangga urg komen pasal urg sit SPM...org itu madah...senang jak SPM ya...sekali tek..bila dirikpun blaja kat tempat nok x biasa..lalu lah run run tangisnya.....hehe....ada beza ka x ya hehe..sama jak ya kan....

miss Fida said...

bena kata awak ya jah...kita tok nak jangan terlalu takbur ngan kata2 bah...biasalh org tok jah, mun dh tinggi sikit rasa dirik nya alu lupak nya tanah nok d pijak nya...bukan run run nangis jak koh jah..ahaha..i dolok pun gya juak..masa knak anta g matrik labuan..run run juak i nangis tpi i sik takbur lah..saya tok tauk cney level saya bah...