Tuesday, February 8, 2011

Budi Bahasa Budaya Kita..

hi..pakabar ktk org ritok tek? saya sihat jak..semangat saya g kerja ritok tek tegal saya cukup tdo..ehehehe..ok2..emarek ptg, pulang dr kerja, saya singgah sebentar ke sebuah kedai roti yg terletak di Heritage Garden..saya tek tiba2 nak mkn roti aih...jadi pergilah saya kat sia tek...sebab dekat ngan rumah area rumah saya bah..dah saya milih2 roti n so on tek nak..tiba lah part saya nak bayar..masa nak bayar ya..queqe up nang panjang koh..tpi saya tek sik kisah lah...tpi terftyk2 juak saya sebab ada 2 kaunter knak masa juak slow..tpi memandangkan mood saya bagus saya tek sik kisah lok lah...kat kaunter ya  ada 2 cashier..sila rujuk gambar d bawah..
jadi bila turn saya, saya pun ke depan lah nak..masa turn saya ya msh ada seorang pakcik kat sia..nya tek gik d layan oleh si cashier 2..saya tek d layan oleh cashier 1...pakcik ya sebenarnya dh bayar..just that nya tek mcm gik masih sik puas hati ngan balance duit nya..jadi si cashier 2 tok tek gago lah ngeso ngan pakcik tok gney nak ngitung pake calculator..ya ku heran pakcik ya cool jak..cashier ya emo2..aku tek sik juak kisah..sebab aku tek sik tauk juak pa cerita cdak 2 tpi yg aku kisah is si CASHIER 1 ya! yg ko gago2 juak nak manas ngan pakcik ya pahal? kau polah jaklah keja kau! dtg nya tek, nya gik rupa tang manas2..nang kasarlah nya nyambut duit aku..aku tek heran lah juak..jadi d tgh2 si cashier 1 n cashier 2 ada sorang gik pekerja yg tgh masuk2 kan roti dlm plastik..kotan si Cashier 1 ya tek emo nak d ambik nya roti ku d tikam2 nya dlm plastik..ya ampun...knak ko gya glak..ku nang muji muka kau nang kcak..mata ko nang kacak!ko ada? sik ada? aku nok keja ofiz gik sik make up mata aku kdak ya! tpi ku sik kisah yg aku kisah is cara kau layan customer! bear in mind CUSTOMER IS ALWAYS RIGHT!walaupun sometimes nang kita akan temu customer yg mengangolkan..tpi sabar byk2..saya kelakar kdak tok..mesti urg pdh. kau sik merasa melayan customer kat kedai..ya ampun..saya pernah kerja sebagai jurujual ok! saya pun tauk pa perasaan melayan customer yg cerewet...saya dolok pernah kerja kedai kasut ewh..saya tok dhlh nang hot temmper juak tpi gney2 pun saya tetap senyum ngan customer saya..sebab apa? sik da customer sikdalah gaji kita..sebab bisness sik jalan..kita bait ngan customer bos pun sayang kita..gaji pun blh up2 to the hill..ehehehe...

tujuan saya madah kat sitok bukan nak memperlekehkan or apa2..saya just nak berik nasihat..janganlah berik tanggapan yg buruk kepada urg k...kita berkerja jadi jagalah attitude masa bekerja..lebih2 lagik kita bekerja yg byk jumpa urg...jaga peribadi kita..bukan nya nak jadi hipokrit tpi its good apa jaga peribadi kita depan urg..urg sik nganok kita malah urg muji kita koh...

k lah saya yambung keja lok..:-)
tingkat kan prestasi, kurangkan kontroversi..;p

12 ♥Lovely words♥:

Khairul Antasha said...

mun ompuan jd cashier tauk ada situasi kedak ya..kmk selalu juak nemu kdak ya koh..patut sidak kenak pandey kontrol emosi..sik perlu nk manas x tentu psl..kmk ada kwn yg berani.ariya time nya nemu cashier molah muka menjus & manas2..kinek2 juak nya sound ngan cashier ya kdak tok.."ampey kacak muka kau..." kmk alu lari nenga kwn mek sound nya kdak ya.. tkut.. :p

miss Fida said...

aok..nang bena kata ktk..knak pande kawal emosi lah..kmk tok mudah 2juak nak negor aih..tpi dependn ngan mood lah..mun dh muka urg ya gaok glak..takut juak kmk..jong ada kita d terais nya..sik mek berani...ehehe

RaMa-RaMa Fareeza said...

kmk suka kelaie ngn urg kaunter pertanyaan koh ngn customer sevice...heheh...aduhai maok diubah sikap tok hehe

AmirFX said...

Mok di sound miak ya.. haha..

Khairul Antasha said...

eiiii..kmk syuk indah nangga font ktk tok..hehehhee

VIVIAN said...

kmk penah juak klae dgn cutomer.hahaha kmk dlok kerja kt shopppign mall...sebab kmk kelae? lak cerita lah..

tp pasal benda/situasi ktk ya eh...sampe juak ow..

miss Fida said...

rama2: yah..ktk nang nya..ehehe..suka berkelai ngan customer service..berani ktk...

amir:yalah tek..sound kan nya.isk..tpi mun ktk tgk muka nya mesti ktk melting...shantek bah nya...

kahirul antasha:ehehehehe...terima kasih...mek suka juak tgk..curly2 jak nya..

vivian: boh lupak cerita k..ehehe..ya;ah owh..kita nang pham kepak mun keja jd jurujual kdak sidak tpi kdak2 jgn lah d ekot glak perasaan ya..ehehehehehe

Faizal n Fashitah said...

Kamek penah juak klaie ngan cashier. Terok juak cashier ya di empas mek palaknya kedindin. Nang manas mena mek time ya. Sidak lain alu sik brani campor. Nyimbah2 jak darah kuar dari palaknya. Tapi nok tensionnya, part mek nak ngentaknya ngan botol kicap, alu bebunyi alarm clock mek. Ngaco naa juak jam ya. Urang tgh mimpi best ishkk..

miss Fida said...

bang odio: isk2..dasat juak mimpi ktk ya..gaok2..kalah kmk..ehhee...

RaMa-RaMa Fareeza said...

hahha nang nama seriuz tapi nakal eh si F n F tok....

wa khairul onggon said...

Nang sik patut cashier ya manas2 kedak ya depan customer.. Nasiblah bukan kmk di sia.. silap haribulan ada roti ya melekat rah muka cashier ya hehehe.. Kmk gik pandei geram lekak maca entry ktk.. :P

miss Fida said...

wa onggon: yah..ktk baca gik geram..blom ktk d tempat kmk..ehehe..aih...alang2 ktk engkah roti bagus kita 2 malit nya k seri kaya, peanut butter, mentega..yah...nak sik kacak muka nya pasya..ehehe..;p