Monday, February 21, 2011

Bapak saya lagi dan lagi..

As salam kawan2 semua...today is Monday..ehehe..rasa miak sekolah tadika jak pdah gya...ritok mood saya kureng kit semangat nak kerja..bukan kerana Monday Blues tpi kerana hati ku ini bimbang...bimbang yg tidak berkesudahan...Last Saturday, bapak saya ngadu sakit dada..jadi kmk org adik beradik pun mbak g Normah...mok check dada nya...of coz aku adalah urg yg paling bingong sebab my father is heavy smoker! nya memang kuat merokok...bila nya sakit dada of coz aku terus terbyg rokok...and terbyg bahana ROKOK ya...sepanjang perjalanan aku diam jak..nahan ati jak...abg aku pun diam..aku tauk nya worried...sampe jak kat Normah, kakak saya dah tunggu kat sia..since that she working at normah so easy for us to register my father lah...dtg2 jak terus bapak saya masuk dlm bilit doktor..check punya2 check..terus doktor ya tunggah my sis..n kakak saya tarit saya sekali..then the Doktor pun pdh...bpk saya bukan sakit dada biasa...knak Heart attack and nya pun symptom is nya pun kaki dah bengkak knak air..nya dah knak heart failure..nya pun jantung dah sik dpt berfungsi dgn baik...doktor ya pdah jantung nya dh sik pat nak tampung air..bila bpk saya minum all the water goes to other part of the body..yalah yg saya paham dr pa yg doktor ya pdah...then my sister pdh if we want my father to continue the operation at Normah we need to prepare abou 30 to 40 k!huhu..then we decide to transfer my father to GH (sarawak general hospital)...

for the first time in my life saya nait ambulans pergi ke hospital..sebab from normah to SGH, saya n my sis nait ambulance...dh sampe kat sgh, memang lamak kat sia..abiut 2 to 3 hours we was there... then, my father case is refer to Hospital Jantung Samarahan..mlm ya juak..my father send to samarahan...dah sampe kat hospital baru ya memang sunyi sepi..huhuhu..may be sebab nya baru n nya hanya utk pesakit2 tertentu jak...dahalah doktor kat bahagian emergency ya byk soal..mun nok d soal ada knak mengenak ngan sakit bpk saya sik juak apa..tok nya tyk knak kmk org sik continue jak kat Normah! suka hati urg lah nak..dah urg sik mampu pa blh buat tok sik nya mcm sik sudi jak nak terimak pesakit.huh! maok jak ku tampar muka nya..aku sik pandang rendah pun ngan nya walaupun ku tauk nya doktor baru tpi mun gya nya layan urg memang urg akan hilang respect towards u!huh! sabar jaklah..sepatut nya, nya tenangkan lh ahli keluarga pesakit nak..tok sik byk soal n nyakit ati ada jak....
Hospital Jantung samarahan
masa kat emergency room ya, keadaan my father dh stabil lah..n he feel hungry..of coz nya lapar sebab nya blom mkn gik..then my eldest sister buy my father nasi ayam..masa ya mek org mintak permission doktor ya, mek org tyk blh sik my father makan then he said ok..tgh my father mkn..nya approach n pdh gitok " this time only u can food from outside, after this u only can eat food that provide by the hospital!" aku sik kisah nya nak remind tpi nada nya memang kasar n jari nya pun mcm memberi amaran keras..common on lah...my father knak serang sakit jantung, its how u talk to person yg sakit jantung?huh! tpi ak sik semua doktor kat sia knak nok kat emergency room ya...doktor kat ward n nurse juak semua bait2 n friendly..the facilities at ward also superb! kalah Normah!ehehehe...very the comfortable for the patient lah..
my beloved father

yesterday my father getting better...alhamdulillah even nya pun heart beat still lemah...today bapak saya akan x ray for further treatment to be taken... ekot hati memang sikm ok kerja..mok jaga bapak jak tpi pa blh buat nak..masih ada tanggungjawab lain gik dlm hidup tok..sik sabar nak jengok bpk ptg lak..huhuhu...byk benda mok d settle by today..esok saya bakal bercuti 2 hari..mok g kursus...and tghari tok mok sign agreement...ehehe...

ewh aok lupak cerita..yesterday, masa jaga bpk saya, bpk saya pdh gtok "pastok ada yb fadhilah n yb daud dtg"..alu adik saya pdah, "erm, ada2 jak ktk ya"..sekali tek..terkejut saya n my adik bila ada urg berik salam n angkat mek 2 muka tgk yb fadhilah depan pintu..ya bruk yb nak...very humble n down to earth...pas yb fadhilah pulai, yb daud gik dtg...yb daud ya memang peramah..mcm2 jak cerita nya...tpi gyalah pemimpin kan..cdak harus ambik tauk juak hal urg sekeliling...
saya,after 24 hours sik mandik..ahaha

anak buah saya, adam..sepat main basikal indah

adik saya yg bertugas jaga siang..ehe
Last but not least, Semoga bapak saya cepat sembuh and blh balit umah..amin..sunyi glak2 umah tanpa ketua keluarga...


11 ♥Lovely words♥:

Khairul Antasha said...

semoga bapak ktk cepat sembuh.. fhm kmk giney asa bingong ya..

*psssttt..mandik gik nun.. :)

Ms Tikot said...

Semoga bapak ktk cepat sembuh..

RaMa-RaMa Fareeza said...

semoga bapak tak cepat sembuh..cheer up :)

fLo said...

hurrmmm...arap bapak ktk cpt sembuh lak..mek bingung juak denga ktk pun cita...huhu..

VIVIAN said...

yah..kmk doakan bapak ktk cepat sembuh..kmk lalu jak sia hari2 tapi sikpernah masuk sia koh..masih sia bapak ktk?

saytunt yang fabulous said...

semoga bapak kitak cepat sembuh

Uncle Seven said...

semoga bapak awak cepat sembuh...sabar2 je k..

erolnukman said...

tedah bapak ktk...mudah cepat sembuh..

Kembhoja said...

dear fida sayang

how was Father? hrm... terkenang kamek dengan arwah bila maca ur father condition. Hopefully semua ok and mudahan sik ada apa2 yang teruk...

e F a said...

mek doa bapak ktk cepat sihat. teringat kmk masa mymum sakit dolok, tapi kmk dolok kat hospital n batu7 ngan GH jak...
mak ali sakit juak aiee.. tauk ktk?

miss Fida said...

Dear All, alhamdulillah my father already discharge from the Hospital.. thanks for the pray n concern..love u all..muah2..