Sunday, January 23, 2011

cara membuat bunga lagi..

hi...
rajin ku ptg tok..
rajin update blog..eheheh
so..dah tak org try polah bunga sigek ya tek?
entry sebelum tok..
entry INI...
may be susah kit polah bunga ya tegal banyak part yg perlu d gunting
so now 
aku nak ajar tak org polah bunga ROSE..
simple jak...
tpi still juak perlu berguntinglah...
cara polah bunga rose yg akan bakal ajar tok
pake teknik quilling..
cara-cara nya adalh seperti di bawah..

1. lukis bentuk ubat nyamuk seperti di tunjukkan di dalam gambar.

2. lepas ya gunting kan mengikut bentuk ya tdik..gunting ekot line ya d lukislh k..ingin di ingatkan jangan gunting sampe habis..tinggalkan sikit d hujungnya yea.

3.Selepas gunting, di sebabkan aku sikda quilling set or tool..jadi aku pake pen jak..
btg ink pen...ehehe...jadi dgn menggunakan btg pen ya tdik, kita mula menggulung potongan ubat nyamuk tdik..

gulung n gulung..n u will get the shape like this..


4. pabila dah sampai ke hujung gulungan..kita stop n lekatkan dgn menggunakn gam..

dah lepas letakkan gam..kita tekan supaya ia melekat..

5.Hasil nya sebegini..

cantikan?mudah?
so now kita sendiri pun boleh membuat hiasan bunga utk menghias bilik n etc..
n kalau aku
aku akan guna utk hiasan pada kad aku
seperti di bawah..

k...selamat mencuba kawan2...:)

7 ♥Lovely words♥:

VIVIAN said...

hah...yang tok kmk suka..

DAUD said...

lawa2.

miss Fida said...

vivian:aa..pa gik..try polah..ehehe

daud:thank u :)

Teratak Berpenjan Kayu said...

nang rajin =). wah!maok mek cuba juak kelak..kmk sik pernah bljr molah bunga kedak ya..thanks for sharing =).

Faizal n Fashitah said...

Yahhh! kacak da jak bunga ya. Camya duhal molah. Simple da jak ehek XD

Kembhoja said...

simple and nice kan. and kach kan... i like..

miss Fida said...

kak vee: trylh kak vee...dpt kita jimat drbeli bunga k hias pasu bunga...ehehhe

F n F: simpla jak nak? dolok mek fikir susah juak..tpi dh tauk cara polah..nang senanglah...ehee

kembhoja: yap..simple n nice...try k..jgn sik try..;)